Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır? Ezogelin Çorbası Tarifi- Ezogelin Çorbası Hikayesi

Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır? Ezogelin Çorbası Tarifi- Ezogelin Çorbası Hikayesi

Yine yeniden sizlerle yepyeni Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır, ezogelin çorbası tarifi istiyoruz gibi sorularınıza yanıt vermek adına yeni paylaşım yapacağım.
Kış aylarına girdigimiz günlerde Nasıl da yakışır ezogelin çorbası sofralarımıza.
Önce hikayesi sonra da ezogelin çorbası tarifi ile baş başa bırakıcam sizi.
Tarifi ve hikayeyi bende yeni öğrendim.
Hatay lezzetleri paylaşan sayfalardan.


EZOGELİN ÇORBASI hikayesi... Ezo gelin adı ile meşhur olan ve 1900'lü yılların başında Gaziantep'te yaşayan Zöhre'nin yoldan gelip geçenlere verdiği çorbadır.
Zöhre güzelliği ile meşhurdur. O kadar güzeldir ki insanlar sırf onu görmek ,verdiği çorbadan içmek için yollarını değiştirirler. Kırmızı mercimek,pirinç ve bulgurdan yapılan çorba zamanla Ezo’nun ismini alır ve günüzümün en lezzetli çorbalarından biri olur.

                      Ezogelin Çorbası
.
.
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı ince bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Çorba pişerken 7 su bardağı sıcak su
Sos hazırlanırken 3 su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI
Öncelikle mercimek ve pirincimizi süzgece alıp sudan geçiriyoruz. Çorbayı pişireceğimiz tenceremize tereyağımızı alıp yemeklik doğranmış soğanımızı ekliyoruz. Biraz kavurduktan sonra doğranmış sarımsağımızı ekliyoruz. Yıkanmış mercimek, pirinç ve bulgurumuzu ekliyoruz. Biraz kavurduktan sonra tuzunu ekleyip, üzerine 7 bardak sıcak suyumuzu ilave ediyoruz. Şimdi sosumuzu yapabiliriz. Sos tenceremize sıvı yağımızı ekliyoruz. Unumuzu ilave edip rengi pembeleşince salçamızı ilave ediyoruz. Sonra baharatlarımızı ilave edip 1 dk kadar kavuruyoruz. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyip çırpıcı ile karşılıyoruz topaklanma gidene kadar. Bir taşım kaynattıktan sonra sosumuz hazır. Çorbamız pişince, tenceremize hazırladığımız sosumuzu ilave ediyoruz.(Eğer kıvamı size yoğun gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz) Çorbamız hazır. İsteyenler bu şekilde, isteyenler blenderdan da geçirebilir.
Afiyet Olsun.
Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır? Ezogelin Çorbası Tarifi- Ezogelin Çorbası Hikayesi Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır? Ezogelin Çorbası Tarifi- Ezogelin Çorbası Hikayesi Reviewed by Feridenin Dünyası on 18:06 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.